Gelderpoort speelt in op tekort met opleidingstraject

Over anderhalf jaar twintig nieuwe monteurs laagspanning. Daar zet Van Gelder op in met het aanbieden van een opleidingstraject in samenwerking met Opleidingscentrum Gelderpoort. De opleiding begint op 1 november, maar de feestelijke aftrap is al geweest. Op het hoofdkantoor van Infratechniek in Nijkerk kregen de twintig mannen alvast hun auto, die ze tijdens de opleiding gaan gebruiken.

En die zullen ze nodig hebben. Want het opleidingstraject bestaat uit vijf dagen werken en één avond in de week naar school. Wel theorie dus, maar vooral ervaring opdoen in de praktijk. Belangrijk, want er is een ernstig tekort aan monteurs laagspanning.

Ze worden allemaal ondergebracht bij een leermeester. Op die manier leren ze het beste hoe het er aan toegaat in de praktijk. Jaap Slijkhuis, technisch coördinator van Opleidingscentrum Gelderpoort, ziet er samen met de leermeesters op toe dat de beroepspraktijkvorming volgens de regels uitgevoerd wordt.

Virtual classroom

Wat betreft de theorie is er een flinke verandering. De monteurs in opleiding hoeven niet meer naar het opleidingscentrum in Hattem te komen. Ze kunnen gebruik maken van de ‘virtual classroom’, digitaal de les volgen op afstand via een videoverbinding. Die virtual classroom vindt om de week plaats. De andere week wordt er wel gewoon klassikaal lesgegeven in Nijkerk door een docent van het Deltion College.

Nog even dus en dan mogen ze van start die twintig jongemannen. En dan heeft Van Gelder er als het goed is over anderhalf jaar twintig nieuwe monteurs bij. “Al zou ik met vijftien ook al heel tevreden zijn”, zegt Marijke. Lisette legt de lat nog wat hoger. “Ik verwacht dat we er zeker achttien overhouden. Puur omdat het mijn ervaring is dat 99 procent onze opleiding haalt en ook omdat het selectiebeleid voor deze opleiding gewoon heel goed is geweest.”